بسیاری از مشکلاتی که برای ماشین ظرفشویی به وجود می آید به موضوع سختی و نرمی آب مربوط می شود. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله سیستم سختی گیر آب ماشین ظرفشویی را بررسی نماییم. شستشوی ظروف با ماشین ظرفشویی در مقایسه با شستشوی دستی، مانند یک ناجی است که آسایش را به شما هدیه می دهد.
این روزها میزان استفاده از ماشین ظرفشویی در منازل ایرانی ها در حال افزایش است. ماشین ظرفشویی علاوه بر شستشوی ظروف، باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق نیز می شود. همچنین با استفاده از این دستگاه راحتی را به خود هدیه می دهید. متاسفانه تعداد زیادی از افرادی که از این دستگاه در منزل خود استفاده می کنند، با اصول اساسی سیستم سختی گیر آب ظرفشویی آشنا نیستند و به همین دلیل تصمیم گرفتیم شما را با این سیستم آشنا کنیم.
اگر در منزل از ماشین ظرفشویی استفاده می کنید، مطالعه این مقاله برای شما مفید خواهد بود. با ما در ادامه این مقاله از ظرف پلاس همراه باشید.
بررسی سیستم سختی گیر آب ماشین ظرفشویی
اصول سختی گیر آب ظرفشویی : فرآیند شیمیایی
سختی آب از انحلال یونهای کلسیم و منیزیم در آب نشئت میگیرد. با جداسازی این یونها، سختی آب نیز از بین میرود و آب گواراتر میشود. از این رو سیستم انجام این مهم واحد سختیگیر آب نامیده میشود.
سیستم سختیگیر آب در ماشینهای ظرفشویی بر اساس مبادله یا تعویض یونهای سختکننده با یونهای سدیم انجام میشود. یونهای سدیم هیچ دخالتی در فرایند شستشو ندارند. بدین منظور آب سخت از یک پوشش رزینی تبادل یون عبور داده میشود. ظاهر این پوشش رزینی مانند شکر قهوهای است و سطح ذرات آن با یونهای سدیم (Na+) پوشانده شده است.
- آب سخت حین عبور از سیستم سختیگیر آب، از میان پوشش رزینی تبادل یون عبور نموده و با سطح ذرات که با یونهای سدیم (Na+) پوشانده شده است، تماس پیدا میکند.
- میل ترکیبی رزین به یونهای سختی (کلسیم (Ca++) و منیزیم (Mg++)) بالاتر است. بنابراین، تبادل یونی انجام میشود و یک یون Ca++ با دو یون Na+ از یونهای پوشاننده سطح ذره رزین جایگزین میشود. حال دو یون Na+ آزاد شده و بقیه یونهای Ca++ و Mg++ در آب محلولند و لذا، سختی آب کاهش یافته است.
- در نهایت، کلیه یونهای سدیم (Na+) با یونهای سختی (کلسیم (Ca++) و منیزیم (Mg++)) جایگزین خواهند شد. به منظور کاهش سختی حجم آب بیشتر باید رزین تبادل یون بازسازی شود. بدین منظور باید یون Ca++ از رزین جدا و با یون Na+ جایگزین شود. لذا فرآیند تبادل یون در جهت عکس انجام میشود. ارزانترین منبع یون سدیم نمک طعام (سدیم کلراید) است. محلول نمک غلیظ (شورآب) نیز از طریق ریختن آب در مخزن نمک تهیه میشود.
همچنین پیشنهاد می کنیم مقاله معرفی بهترین قرص ماشین ظرفشویی را مطالعه نمایید.
سیستم سختیگیر آب ماشین ظرفشویی
در شکل زیر شمایی از سیستم سختیگیر آب ماشین ظرفشویی نشان داده شده است. با وجود تفاوتهای اندک میان سیستمهای سختیگیر آب سازندگان مختلف، اساس کار کلیه این سیستمها یکسان است.
۱- هنگام آبگیری ماشین شیر A باز خواهد شد. آب از طریق رزین تبادل یون جاری میشود (B) و مطابق آنچه پیش از این مطرح شد، سختی آن گرفته میشود. سپس، آب نرم شده از مخزن رزین خارج شده و از طریق C به ماشین وارد میشود.
۲- در نهایت، ماشین باید به بازسازی رزین سختیگیر بپردازد. بدین منظور باید از سختی آب ورودی به ماشین در مرحله قبل آگاه باشیم. این مهم تنها در صورتی قابل انجام است که بخش تنظیم نمک به درستی تنظیم شده باشد. از اطلاعات بخش تنظیم برای تعیین موارد زیر استفاده میشود:
میزان رزینی که باید در هر نوبت شستشو بازسازی شود (ماشینهای قدیمیتر)
زمان بازسازی کامل کل سیستم سختیگیر (ماشینهای جدیدتر)
۳- هنگام نیاز به بازسازی رزین، شیر D (مجرای خروج به مخزن نمک (E)) باز میشود. حال، یک مخزن آب کوچک (F) درون مخزن نمک تخلیه میشود و شورآب (محلول نمک غلیظ) لازم را در E تولید میکند. شورآب به طرف بخش B یعنی محل جایگزینی یونهای Na+ با یونهای سختی (کلسیم (Ca++) و منیزیم (Mg++)) روی سطح ذرات رزین جاری میشود.
۴- در این مرحله شیر D بسته و شیر A باز خواهد شد. شورآب درون رزین (که اینک حاوی سختی آب خارج شده از مخزن شستشوست و «شورآب تهی» نامیده میشود) در ماشین جاری شده و مستقیما تخلیه میشود. این کار در زمان خاموش شدن پمپ انجام میشود. بنابراین، شورآب تهی با اقلام مورد شستشو تماس پیدا نمیکند. در نهایت، ماشین مجددا مخزن F را پر میکند و برای بازسازی بعدی آماده میشود.
جمع بندی:
در این مطلب، سیستم سختی گیر آب ماشین ظرفشویی را بررسی کردیم.